Grenswachten Marechaussee naar Lampedusa

De Koninklijke Marechaussee stuurt 2 grenswachten naar Italie om deel te nemen aan de door Frontex gecoördineerde gezamenlijke operatie HERMES. De grenswachten gaan Italie ondersteunen in verband met de plotselinge instroom van migranten uit Noord-Afrikaanse landen. De ondersteuning duurt van 21 februari tot 31 maart.

De grenswachten worden ingezet om de identiteit en land van herkomst van de migranten te achterhalen en om informatie te verzamelen over mogelijke mensensmokkelaars en mensensmokkelorganisaties. De inzet zal plaatsvinden in de opvangplaatsen voor migranten op het eiland Lampedusa.

Frontex is het Europees Agentschap voor  operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de EU. Frontex coördineert de operationele samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van het beheer van de buitengrenzen; helpt de lidstaten bij het opleiden van nationale grenswachten, waarbij een gezamenlijke Europese standaard wordt gehanteerd; voert risicoanalyses uit; volgt de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek dat relevant is voor de controle en de bewaking van de buitengrenzen; staat de lidstaten bij in omstandigheden die extra technische en operationele bijstand aan de buitengrenzen vergen; en biedt de lidstaten de nodige ondersteuning bij de organisatie van gezamenlijke terugkeeroperaties.

De Commandant van de Koninklijke Marechausee is lid van de Management Board van Frontex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.