Kustwachtvliegtuig bewaakt Italiaanse grens

Foto: Kustwacht.nl

Een Dornier kustwachtvliegtuig is gisteren vertrokken naar het eiland Pantelleria, nabij Sicilië. De komende 2 weken gaat het vliegtuig de Zuid-Italiaanse grens bewaken.

Het kustwachtvliegtuig doet dat door te patrouilleren boven het zeegebied tussen Noord-Afrika en Zuid-Italië. Daardoor kunnen mogelijke bootvluchtelingen in kaart worden gebracht, zodat de autoriteiten aan land voorbereidingen kunnen treffen. Ook zal het vliegtuig schepen of scheepjes helpen die in de problemen zijn geraakt. Daarvoor zijn afwerpbare vlotten meegenomen.

De patrouilles maken deel uit van operatie Hermes waaraan 5 Nederlandse militairen deelnemen: 3 vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en 2 waarnemers van de Koninklijke Marechaussee. Verder gaat 1 kustwachtofficier naar het Information Coördination Centre nabij Rome en gaan 2 technici en 1 waarnemer van Rijkswaterstaat mee.

De inzet van het kustwachtvliegtuig gebeurt op verzoek van Frontex. Dit Europees agentschap bewaakt de buitengrenzen van de Europese Unie. De belangrijkste taak is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan operaties van het agentschap, onder meer door grensbewakingsteams van de Koninklijke Marechaussee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.